De afgelopen jaren hebben wij veel kandidaten met talent autisme aan een duurzame baan geholpen. Elk “naar werktraject” is weer anders en elke kandidaat heeft een eigen specifiek talent. Wij tekenen enkele ervaringen op die wij graag met u delen.

De hacker van de zolderkamer

Een CV van een half A4-tje. De casemanager kon er niet zoveel mee. De kandidaat had een groot complex ICT-migratieproject gedaan, maar was overspannen thuis komen te zitten. Of ik Daniel eens wilde spreken? Van dat migratieproject wilde ik ook meer weten.

Een rustige jongen komt op gesprek. Zijn ICT-kennis blijkt enorm, snel gaat het, tot in detail, over programmeren, engineering, tooling en besturingssystemen.

“Zijn kennis van Linux en reverse engineering bevestigt mijn vermoeden, dit is een hacker”

Kennis van Linux is bijvoorbeeld goed vast te stellen, met een examen Linux LPT1. In deze situatie bleek het een goede keuze, zijn slagingspercentage lag tegen de 95 procent. Daniel bleek dus een prima kandidaat voor bedrijven die onze cyber-veiligheid borgen.

  • Vaak hebben kandidaten een CV die niet aaneensluitend is
  • Kandidaten hebben vaak hun hogere beroepsopleiding niet afgerond
  • Voor kandidaten is thuis opgedane kennis niet van waarde voor een CV

Ik wil in mijn korte broek werken

Zijn vader heeft hem aan mij voorgesteld. Hij hing maar thuis rond en met zijn universitaire opleiding Wiskunde was toch wel een baan te vinden? Of ik eens met hem wilde praten over banen en functies in de ICT. Misschien kan hij daar iets vinden?

Niels kwam op een koude novemberdag in zijn korte broek en op de fiets naar onze afspraak. Zijn CV was indrukwekkend, een vloeiende lijn van doorlopen opleidingen tot aan de universitaire graad Wiskunde. Zou programmeren iets voor hem zijn?

“Programmeren in C# sprak hem aan, op zijn thuiscomputer heeft hij er al iets mee gedaan

“Maar die korte broek, die doe ik niet uit”, hield hij vol. Vind dan maar eens een werkgever die een programmeur met korte broek zoekt of toestaat daar in te komen werken.

Ik kon het met een ingenieursbureau goed vinden. Voorzichtig maar eens vragen of zij het zien zitten. De directeur was geheel niet verbaasd, laat maar eens komen. Inmiddels heeft Niels een vaste baan bij zijn bedrijf en grapt de directeur:

“Heb je nog een programmeur in korte broek, ik wil er wel meer van inzetten”

  • Niet elke kandidaat heeft klantcontact. Uitstraling is onbelangrijk bij engineering
  • Hun kennis kan vaak niet worden gelinkt aan vraag en functie in de markt
  • Kandidaten leren snel en tot in detail

Na 8 jaar uit de bijstand

Op een vrijdagmiddag laat ging mijn telefoon. Het nummer was niet bij mij bekend. Toch maar even aannemen. Een tot dan toe onbekende coach komt met een bemiddelingsvraag.

“Ik heb uw naam doorgekregen van een collega. U bemiddelt toch mensen met autisme?”

Kunt u eens met Remo contact opnemen. Ik maak mij zorgen. Zijn vader gaat binnenkort met pensioen. Vader en zoon dreigen te vereenzamen.

“Remo heeft recent een software tester certificaat behaald, daar moet hij toch een baan in kunnen vinden?”

Een actueel ICT-certificaat is altijd goed te bemiddelen. Natuurlijk gaat de kandidaat nog uitgebreid met ons in gesprek. We willen precies weten wat er aan sociale vaardigheden aanwezig is. Zijn of haar hbo-denkniveau inzichtelijk hebben. Voor Remo bleek een grote landelijke softwareontwikkelaar een goede opstap naar zijn eerste werkervaring in ICT.

  • Naar werktraject voor ICT-kandidaat met autisme
  • Passende ICT-functie zoeken voor de kandidaat